Ga direct naar: Hoofdinhoud
Patroon Blind Floor

Blind Floor

Twee oogtegels in blauw en geel

De Bredase oogtegels zijn uniek en geheimzinnig. Je vindt ze nergens anders dan in Breda en er zijn er maar weinig bewaard gebleven. In juni 2023 is de tegelvloer weer tot leven gebracht!

Javier de Riba

Het Kasteelplein is toen omgetoverd tot een indrukwekkende Blind Floor, geïnspireerd op de oogtegels. De Spaanse kunstenaar Javier de Riba maakte het ontwerp. Hij noemt het kunstwerk “Die van beneden”.

Oogtegels

Waarom? De tegelvloer van de Nassaus was bezaaid met ogen, die dus allemaal van beneden omhoog keken. Heel bijzonder in de kunst, zegt Javier.

Quote van Javier: “In de kunst staat een enkel oog voor macht. Het wordt dan op een hoge plaats afgebeeld als symbool van controle en alomtegenwoordigheid. De Bredase oogtegels laten meerdere ogen vanaf de grond omhoog kijken. Een intrigerend mysterie.”

Wat betekent het?

Wat Hendrik en Mencía met de oogtegelvloer wilden zeggen, weet niemand. Misschien gaat het over rechtvaardig bestuur. Iets van alle kanten bekijken, informatie openbaar maken of toezicht houden. Je neemt betere beslissingen als je veel om je heen kijkt of veel mensen mee laat kijken. Dit onderwerp is natuurlijk nog steeds erg actueel.

Blind Floor

De Blind Floor gaat ook over iets samen doen, het werd namelijk samen uitgevoerd. En net als Mencía haalt de stad Breda kunstenaars naar de stad, die met een eigen blik naar de stad kijken en je daarover na laten denken.

Blind Floor

Javier ontwikkelde een nieuw patroon, geïnspireerd door de oude oogtegels. Hierbij speelde hij met de vormen en kleuren.

Blind Floor

Spelen met vorm en kleur

Geometrie en symmetrie vond Javier de Riba het belangrijkst. Daarom staat nu een cirkel (pupil) centraal in plaats van het handgetekende oog. Blauw en geel zijn de kleuren van het wapen van de familie Nassau. Die zie je dan ook terug in het ontwerp van Javier, maar nét een beetje anders.

Blind Floor

In juni 2023 bracht Javier samen met vrijwilligers het patroon aan. Benieuwd hoe dat eruit zag? Bekijk deze Blind Floor pagina

Patroon Blind Floor

Blind Floor