Ga direct naar: Hoofdinhoud
Hendrik en Mencía

Hendrik & Mencía

Paarden

Twee kunnen meer dan één. Dat weten Beyoncé en Jay-Z, dat weten Victoria en David Beckham... en dat wisten Hendrik & Mencía.

Hendrik III

Hendrik III van Nassau was niet zomaar iemand. Hij was een belangrijke edelman, die heel dichtbij keizer Karel V stond. Veel hoger kon je in die tijd niet komen.

Portret Mencía Mendoza

Hendrik III is drie keer getrouwd, zijn laatste vrouw was de Spaanse markiezin Mencía de Mendoza. Zij kwam uit een hele rijke en invloedrijke familie en erfde op haar 14e al het bezit.

Schilderij van bruiloft

Niet zo gek dus dat de hertog van Alva wilde dat ze met zijn kleinzoon zou trouwen. Maar daar stak keizer Karel V hoogstpersoonlijk een stokje voor. Hij wilde dat ze trouwde met Hendrik III, en zo gebeurde het.

Powerkoppel van de 16e eeuw

Hendrik en Mencía waren een echt powerkoppel. Ze hielden van kunst en ze hadden veel geld. De beste kunstenaars gingen voor ze aan de slag.

Samen verbouwden ze het Kasteel tot een schitterend paleis. Het kreeg een prachtig binnenhof, geïnspireerd op het Spaanse paleis van Mencía. Overal kwamen versieringen, wat nieuw was voor die tijd. 

El castillo de la Calahorra
Wist je dat... De tuin der lusten waarschijnlijk een huwelijkscadeau was?
Toeristen voor De Tuin der Lusten in het Prado Museum
Mastbos van bovenaf

Overal in Breda zie je de sporen van Hendrik III en Mencía terug: het Valkenbergpark, de uitbreiding van de Grote Kerk, het Mastbos en op heel veel plekken in de binnenstad. Da's pas teamwork!

Hendrik en Mencía

Hendrik & Mencía