Ga direct naar: Hoofdinhoud

Podcast: Vooruit naar het verleden 'Filips'

Album cover

Luister hier 'Vooruit naar het verleden'.

Of scroll verder en lees meer over de podcast.

Speelhuis

4 broers, 4 verhalen

In deze podcast nemen we jullie mee in het Bredase verleden. We gaan ver terug in de tijd om uit te komen bij de wortels van ons koninklijk huis, die hier zijn ontstaan. De podcast gaat over het speelhuis, dat door 4 halfbroers tot leven kwam.


 

Filips

De Katholiek

De tweede aflevering gaat over de oudste van de 4 broers, Filips Willem, de eerste erfgenaam van Willem van Oranje. Hem was een prinsheerlijk bestaan beloofd, maar dat liep allemaal anders. Hij bleef als enige uit het gezin aanhanger van het katholicisme en niet zonder reden. Hoe dat kwam?

De ontvoering

Op zijn 13de als student aan de universiteit had hij het nog kostelijk naar zijn zin, hij genoot van feesten en partijen, niet wetende dat zijn lot net over de grens werd bepaald. De Spaanse koning vond in Filips Willem een makkelijke manier om vader Willem te pijnigen en Filips waande zich van de een op andere dag in ballingschap.

Terugkomst

Na jaren keerde hij terug, in de hoop met open armen te worden ontvangen, maar het geluk stond wederom niet aan Filips’ zijde. Hij gaf niet op en bleef sterk. Hij bleef proberen zijn erfenis op te eisen, ondanks de tegenslagen die hem steeds opnieuw in de schoot werden geworpen.

De Katholiek

Het Speelhuis

Uiteindelijk teruggekeerd in zijn geliefde Breda zag Filips zijn kansen schoon om iets op te bouwen waaraan men hem voor altijd zou herinneren, maar voor het af kwam, vond de pechvogel de dood. 

Beluister het volledige verhaal in ‘Vooruit naar het verleden’ aflevering 2: De Katholiek.


 

Podcast: Vooruit naar het verleden 'Filips'