Ga direct naar: Hoofdinhoud

Podcast: Vooruit naar het verleden 'Justinus'

Album cover

Luister hier 'Vooruit naar het verleden'.

Of scroll verder en lees meer over de podcast.

Speelhuis

4 broers, 4 verhalen

In deze podcast nemen we jullie mee in het Bredase verleden. We gaan ver terug in de tijd om uit te komen bij de wortels van ons koninklijk huis, die hier zijn ontstaan. De podcast gaat over het speelhuis, dat door 4 halfbroers tot leven kwam.

Justinus

De Bastaard

Wat klinkt dat negatief, de bastaard, maar zo is het verhaal van Justinus eigenlijk niet. Hij werd omarmt door zijn vader en ondanks zijn onzuivere herkomst erkend als een echte van Nassau. Een erfenis zou hem nooit toekomen, onmogelijk. Maar een liefdevolle opvoeding kreeg hij wel.

Zijn broer

Welke van de 3, denk je misschien? We duiden hier op Maurits, die zijn oudere bastaardbroer altijd accepteerde zonder pardon en meenam in de strijd om Breda. Justinus had zijn militaire status aan Maurits te danken, dus eeuwige dankbaarheid en liefde tussen de twee ontstond.

Het Beleg

In een periode van bezetting, rouw en slecht vooruitzicht, bleef Justinus sterk. Hij was degene die hielp communiceren vanuit Breda, terwijl zijn familie aan de buitenkant stond, helaas tegen een hoge prijs.

Justinus

Het Speelhuis

Samen met zijn oudere broer Filips speelde Justinus al spellen rondom het speelhuis en toen het eenmaal af was beleefde hij er ook met zijn jongere broers onvergetelijke tijden, herinneringen die hem voor altijd bij zouden blijven. 

Het verhaal van Justinus hoor je in ‘Vooruit naar het verleden’ aflevering 3: De Bastaard.


 

Podcast: Vooruit naar het verleden 'Justinus'