Roman de la Rose
Heel lang geleden, in een geschiedenis die zich afspeelde op een manier die wij ons amper nog voor kunnen stellen, draaide het leven maar om een paar dingen.
Een van die dingen was liefde. De rest zullen we je besparen, want dat waren voornamelijk hobby’s van mannen die van vechten houden. Daar gaat dit verhaal niet over. Althans, wel over die mannen, maar niet over die hobby's.
In tijden van onze eerste Nassaus was een van de populairste boeken een bundel van gedichten genaamd Roman de la Rose. Een verhaal over de liefde, een gedicht over leren liefhebben. De roos uit de titel staat in bloei en is klaar om geplukt te worden. Maar dat is voor de jongeman die dat wil doen nog niet zo eenvoudig.
De bundel bevatte het verhaal over een roos die op het punt staat geplukt te worden, maar de jongen die de roos probeert te plukken wordt zowel ontmoedigd als aangemoedigd om de roos van de grond te ontdoen.
In de bibliotheek van de Nassaus zaten waardevolle boeken die met de hand waren geschreven en geïllustreerd. Engelbert II van Nassau gaf de opdracht voor een schitterend exemplaar van de Roman de la Rose. Na zijn overlijden erfde zijn neef Hendrik III de bibliotheek. Hij vulde die nog aan met andere waardevolle boeken.
De gedichtenbundel gaat over de liefde en liefhebben in een voor ons ver verleden. Liefde is een tijdloos onderwerp, maar is de kijk er op uit dat oude boek ondertussen gedateerd, of juist niet? Spoken word kunstenares Jasja verdiepte zich speciaal voor PopMonument in de Roman de la Rose en deelde haar ongefilterde hedendaagse interpretatie tijdens een performance met een typograaf en een muzikant.
Ze vraagt zich af of de schrijver toen besefte wat voor invloed het boek zou hebben en hoe de bundel al die tijd zo mooi bewaard gebleven is. Haar performance hebben we samengevat in een korte video, die zie je hier.