Ga direct naar: Hoofdinhoud
Bezoek

Begijnhof

Een oase van rust in de Bredase binnenstad. Lees hieronder meer.
Een zwart standbeeld van een katholieke vrouw van Begijnhof

Begijnhof

Het Begijnhof bestaat al vanaf 1267. Begijnen waren alleenstaande katholieke vrouwen die een gemeenschap vormden als onderdeel van de stad. Ze verdienden de kost door voor zieken te zorgen, kinderen les te geven, de was te doen of te bidden voor overledenen. 

Verhuizing

Oorspronkelijk lag het Begijnhof bij het Kasteel, maar Hendrik III liet het verplaatsen naar de huidige plek bij de Sint Wendelinuskapel, de huidige Waalse Kerk.
Als tegenprestatie beloofde hij dat de Nassaus het Begijnhof zouden beschermen. En dat hebben ze ook gedaan, onder meer tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Kruidentuin

In het midden van het Begijnhof, rond het bleekveld, vind je een kruidentuin. De begijnen wisten veel van geneeskrachtige kruiden die zij gebruikten in de ziekenzorg.

Het Begijnhof nu

De laatste begijn, Cornelia Frijters, overleed in 1990. Nog steeds wonen op het Begijnhof uitluitend alleenstaande vrouwen. In het voormalige Novicenhuis wonen nu zusters van de orde van 'Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará', bekend onder de naam Blauwe Zusters vanwege de kleur van hun habijt. 

Contact

Boschstraat 22
4811 GH, Breda
+31 76529 99 00info@royalroots.nl

Blijf op de hoogte


Website Stedelijk Museum Breda
Website Bredamarketing
Website Breda